From Top World IntelligenceAgencies

Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ülkenin istihbarat servisini 1925 yılında kurdu. 1985 yılında kurumun adı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) olarak değiştirildi ve teşkilat yapılanmasında Başbakanın yetkisinin altına alındı.

Turkish intelligence
Seal of Turkey’s National Intelligence Office (MIT)

Türkiye’nin, sınırları içerisinde Kürt azınlıkla olan mücadelesi genellikle uluslararası istihbarat topluluğundaki müttefiklerini ve düşmanlarını belirler. MİT 1950’li yıllardan beri Amerikalı CIA ile güçlü istihbarat ilişkisi sürdürmektedir. Ayrıca Rusya, Azerbaycan ve Singapur gibi çeşitli ülkelerle de iş birliği yapar ancak birçok Avrupalı ülke ile ilişkileri sorunludur. Bu kısmen Kürdistan İşçi Partisi’ni bir terör örgütü olarak tanımayı reddetmelerinden kaynaklanmaktadır.

Bir diğer MİT hedefi Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan, gizli faaliyet gösteren siyasi bir hareketin lideri olan Fethullah Gülen’dir. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminden dolayı Gülen’i ve destekçilerini suçladı. Söz konusu darbe istihbarat başarısızlığı olarak görüldü. Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Al Jazeera’ye darbeyi MİT’ten değil fakat eniştesinden öğrendiğini söyledi.

MİT’in başındaki kişi Erdoğan’ın “Türkiye’nin Kara Kutusu” olarak adlandırdığı Hakan Fidan’dır. Fidan Aralık 2018’de Gülen’le ilgili olarak Washington’a “oldukça olağan dışı” bir ziyaret gerçekleştirdi.

2017 yılında MİT bütçesinin 2 milyar Türk lirası (yaklaşık olarak 371 milyon Amerikan doları) olduğu tahmin ediliyor.

Devamını Oku

From Top World Intelligence Agencies